fredag den 12. september 2008

resume af artiklen " nyt fra sprogvæsenet"

Artiklen ”nyt fra sprogvæsenet” siger, at sms og chatsprog indbyder til sjusk og pjat. Der er mange, der mener, at sms er en trussel for skriftsproget. Forfatteren MarianneRathjet har derfor valgt at se nærmere på det. Hun vil vide om det nye skriftsprog skaber en anden mening af et ord.
I artiklen står der, at der er fir særtræk på sms´er: ordene skrives som de lyder, regibemærkninger, forkortelser og smileyer. Specielt for sms´er er også store begyndelses bogstaver i stedet for mellemrum og ”fejlgæt i orderkendelsessystemer”.

De nye skriftmedier indeholder træk af gamle medier, som kombineres.
Chat og sms er langsommere end det talte sprog, men hurtigere end de traditionelle skriftmedier.. Der er 5 tegn på en taste og der er begrænset for hvor meget information der kan overføres ad gangen, da en sms feks højst har 160 tegn. Skærmen er lille og læseren må scrolle sig igennem teksten. Til gengæld er sms hurtige at skrive, de fylder mindre. En meddelelse er ikke altid gennemskuelig for alle modtager, men det sparer plads når man fjerner mellemrummene.
For at kunne gengive kropssprog bruges regibemærknngerne. Her vælges mellem store, små bgstaver, gentagene tegn og smileyer med forskellige udtryk.
Disse chattræks findes også i andre medier, som e-mdier og internet til privat kommunikation.
I offentlige kommunikation, som aviser, bøger elle rblade findes disse chattræks ikke.

Der formodes, at chatsproget ikke er blevet overtaget af andre medier eller chatsprog vil slet ikke udbrede sig.

Ingen kommentarer: